Tuesday, January 6, 2015

Offline Radio Jan07, 2015


 Gunaydin and Goodmorning :),


Sorry i couldnt have time to translate below idea about relationship between time and enthropy.. 

Evrende entropy herzaman artiyor.. Zamanda entropynin artmasiyla gelecege dogru tek yonde ilerliyor.. Eger entropy max ulasirsa yani evrende sistemler is yapamaz hale gelince zaman yavasliyacak.. Zamanin goreceli bir kavram oldugunu ve kisiden kisiye degisebildigini biliyoruz. Zaman ve entropy modelini daha lokal halde dusunecek olursak karsimiza su ornekler cikiyor.. Bir gununuzu ele alalim,  ise gittiniz ve isleriniz var yani sizin islerinizin entropisi minimumda ve 3 saatte butun islerinizi bitirdiniz ve entropy maximuma ulasti.. Bu uc saat sizin icin cok hizli gecmis olur ve oglen oldugunu anlamazsiniz... Ogleden sonra yapacak isiniz kalmadi cunki islerinizin entropisi maximumda ve maximum entrpy zamani goreceli olarak yavaslatiyor.. Onunzdeki 3 saat sanki 5 saat gibi gecmis olacak... Aslinda gibi degil ogle : )
Diger bir ornek de, merakla beklediginiz bir flime gittiniz, baslangicta flimin enropysi minimumda yani flimin sizin icin yapacak cok isi var ... ve bir bucuk saat nasil gecti anlamadiniz... Ama tersini dusunecek olursak flim ilk 20 dakkasinda flimi sevmediniz artik sizin icin o flimin entropisi 20 dakikada maximuma ulasti yani o flim artik size hic birsey ifade etmiyor ve flim sonuna kadar beklediniz o kalan sure sizin icin cok uzun gelmis olacaktir..

Entropy hayatimizin heryerinde ve zamanin ana fonksiyonlarindan biri... Evrende veya her sistemde entropy devamli artar ve zamanda buna bagli olarak degisir...

Sara Bareilles -  I choose you




dwn link


No comments: